Tekentherapie voor kinderen/jongeren
Tekentherapie is ook uiterst geschikt voor kinderen en / of jongeren. Zij beleven, net als volwassenen, ups en downs in het leven, tekenen van nature al veel over wat hen bezighoudt en zo verwerken zij bijvoorbeeld gebeurtenissen van de dag. Op deze wijze begrijpen zij beelden vaak eerder met hun gevoel dan met hun verstand. Zij vinden het vaak lastig om zich verbaal te uiten en kunnen vaak hun woorden niet vinden. Met behulp van deze therapie kunnen zij hun eigen belevingswereld gemakkelijker vorm geven, zich zo beter uiten en hier verder over praten. Voor kinderen kan het ook werken als extra ondersteuning; het is een taal waarmee ze communiceren, te ventileren, te ontladen, op te laden, te fantaseren en te creƫren.
Door hier op een speelse en creatieve manier op in te gaan via oefeningen, rollenspelen, verhalen, collages, tekenen, schilderen en het werken met verschillende materialen (zoals verf, ecoline, kleurpotloden, pastelkrijt, stift, vetkrijt, klei, lijm of collagemateriaal) wordt het kind of de jongere geholpen de gevoelens uit te drukken en zijn uitbeeldings mogelijkheden te vergroten. Diverse technieken kunnen hiervoor worden gebruikt die het beste zijn voor het kind of de jongere in de situatie.
De manier waarop het kind of de jongere om gaat met zo’n opdracht en er uitdrukking aan geeft, zegt iets over het kind of de jongere zelf; wat hem of haar bezighoudt, wordt namelijk door het tekenen zichtbaar. Tijdens het proces help ik het kind of de jongere zijn of haar eigen beelden en emoties te ordenen en een plek te geven. Ook een gezamenlijke tekening(en) maken met een ouder of met beide ouders of andere gezinsleden kan een onderdeel van de therapie zijn. Zo kun je als ouder op een andere manier in contact komen met je kind en andere inzichten verkrijgen wat steun kan bieden bij je onderlinge band.
Wat kan het je bieden:
- Het is een fantastische manier om contact te maken.
- Leren van grenzen stellen.
- Herkennen, erkennen van eigen symbolen taal en het kunnen uiten hiervan.
- Kleur aan jezelf geven.
- Sociale emotionele ondersteuning.
- Je gevoelens op een creatieve manier leren uiten.
- Positief zelfbeeld.
- Groei en ontwikkeling.
- Ondersteuning bij verlies, rouw, afscheid en bij rituelen.
- Aanwakkeren van fantasie en creativiteit.